sunnuntai 31. elokuuta 2014

Syys(aikaa, taikaa, ehkä toivoa)

Syysflunnsa hyökyi ylleni hennoin ottein, sairastan vain nenän tukkoisuutta ja pientä yskintää kera kurkkukivun ja kylmänväreiden. Lämpö pysyy kuitenkin kuumerajan alapuolella, eikä oloni tarkemmin ajatellen edes ole kovin kehno. Eilen etsin flunssasta (teko)syyn olla tekemättä yhtään mitään. Viiden päivän kilpajuoksu ajankulun kanssa ja arkikiireet tuntuivat yhtäkkiä tonnilta niskassa. Lauantai toimi siis tylsyydestään huolimatta vallan mainiona palautuspäivänä. Syyllisyydensirppi kouraisi jossain vaiheessa iltapäivää syvältä sisimmästä asti, mutten jaksanut välittää. En opiskellut (vaikka pitäisi), en liikkunut, en poistunut edes kotioven ulkopuolelle happea haukkaamaan. Päivän menu koostui vaahtokarkeista, pitsasta ja jäätelöstä. Asunvirkaa toimittivat reisiä pitkin lököttävät pörröpökät ja nuhjaantunut college. Ja kaikesta siitä tylsyydestä ja pienestä ahdistuksesta huolimatta oli ihan kivaa. 

Sama velvollisuuksia pakoileva lötköilymeininki on jatkunut tänäänkin. Kampesin seinäkalenterini syyskuun puolelle ja yritin syvään hengittäen sisäistää kaikki ne menemisestä ja tohuamisesta lupailevat merkinnät. On preliminäärejä, ylimääräisiä oppitunteja, YO-kirjoituksia kolmin kappalein, autokoulua sekä teoriassa että käytännössä, viikottaisia psykologi-käyntejä, lääkäriaika (muuhun kuin syömishäiriöön liittyen), paljon töitä, abien ohjelmaa... Ja lienisi suotavaa sosiaalistua kavereiden pariinkin, mutta vapaa-ajan käsite tuntuu olevan syyskuun osalta aika vieras.

Kieltämättä suuri stressi ja huoli ylioppilaskirjoitusten suhteen alkaa hiljalleen astua päälle. Olen lukenut, mutten likimainkaan tarpeeksi. Olo on jo etukäteen kuin pahimmallakin rimanalittajalla. Ahdistaa ja tuskastuttaa. Odotan vain, että kaikki YO-hypetys saapuisi päätökseensä tältä syksyltä. Olen perfektionismin ja laiskuuden painikamppailun taistelukenttä. Yritän kertoa itselleni, ettei paras tulos ole välttämättömyys, että toisinaan ok:kin on ihan ok.

Olen kypsytellyt mielessäni asiaa syömishäiriöstä parantumisesta ja painon nostamisesta. Lopputulos on tähän mennessä se, että yllätyn itsekin toisinaan ajatusmaailmani terveyttä (ja vastapainona joskus hätkähdän sen sairautta), mutta käytännön kohdalla uhkaa pakki mennä päälle hyvinkin hätäisesti. Tiedän, että vaa'alla ramppaamisen lopettaminen olisi askel parempaan suuntaan, mutten kykene päästämään irti digitaalisista numeroista. Sen verran edistystä on tapahtunut, että punnitsen itseni enää vain aamuisn ja iltaisin, joinakin päivinä päivälläkin, mutta kovin moneen kilonkarhuamiskertaan ei saldo vuorokauden kohdalta enää yllä. Ajatuksen tasolla pystyn silloin tällöin hyväksymään itseni 44- tai jopa 45-kiloisena, todeten sen olevan itseasiassa peräti pieni paino, mutta niin... En uskalla nostaa painoa, en uskalla antaa sen nousta. Psykologin kommentti on vaisu ja kehotus käy, että "sinun olisi hyvä suunnitella päivän ateriat huolella kun kerran sulle on taipumusta että niitä voi helposti jäädä välistä." Ravitsemusterapeuttia en ole nähnyt sitten päiväosaston, mutta itsepähän peruin kesälle saamani ajan. Toisaalta se on ihan sama, sillä henkilökemioidemme rt:n kanssa sotivan pahasti yhteen, eipä tuosta hoitosuhteesta paljon hyvää käteen jäisikään.

Aika tuntuu valuvan viikonlopun lävitse hitaasti ja vaivalloisesti. Laskeudun ehkä pitämään pehmeää lattiamattoani paikallaan ja syventymään opiskeluun. Tosin syventymisestä lienee turha edes puhua, sillä ajatukseni laukkaavat kaikessa ja kaikkialla paitsi itse aiheessa. Niistelen nenääni ja mietin, minkä vitamiinin puutos saakaan suupieleni jälleen haavautumaan. Harjaan hiuspehkoani ja otan vastaan äidin kehut sen parantuneesta kunnosta. Leikin, että on lauantai ja päätän jäädä huomenna kotiin. Lupaan opiskella, tällä kertaa ihan oikeasti. 

 

6 kommenttia:

  1. Mitä jos kokeilisit aluksi käydä vaa'alla vain joka toinen päivä, sitten pari kertaa viikossa, sitten kerran, jne. Kunnes lopulta ei tarvitse käydä ollenkaan (: Paraneminen on TODELLA paljon helpompaa, kun vaaka ei heilahtele hetkellisistä nesteenkertymisistä sun muista (: Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voisi toimiakin, aion todella yrittää vähentää vaa'alla käyntiä! Nestevaihteluhan on luonnollista, ja siitä murehtiminen vallan turhaa... Kiitos tsempeistä, niitä myös sinulle! (:

      Poista
  2. Mitä yo-ahdistukseen tulee, niin voisin siitä hullunmyllystä selvittyäni kertoa, että vaikka joku koe menisi huonommin kuin ok:sti, ei se oikeasti ole mikään maailmanloppu. Eivät yo-arvosanat kaada jatko-opiskelumahdollisuuksia, valintakokeet ennen kaikkea merkitsee, ja, mikä tärkeintä, arvosanoja voi myöhemmin korottaa. Sä varmaan ainakin vietät lukiossa yli kolme vuotta, vai miten? Kannattaa ainakin se muistaa, että liiallinen pänttääminen on lopulta pahasta. Siinä lakkaa jotenkin kokonaan ajattelemasta ja ymmärtämästä, kun yrittää pakottaa tekstiä syöpymään mieleensä. Perfektionistina tähän(kin) olen syyllistynyt, ja luulen, että kun sanot, ettet ole lukenut ollenkaan tarpeeksi, olet oikeasti lukenut aika paljon, ainakin paljon enemmän kuin monet samalta vuosikurssilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos kommentistasi, sanasi loivat hieman lohtua tähän stressiin. Totuus on omalla kohdallani se, että jos sanon lukeneeni liian vähän, olen lukenut liian vähän. Vaikka olen perfektionisti kouluarvosanojen suhteen, ei se korreloi suoraan koulukirjojen äärellä vietetyn ajan kanssa. Tähän mennessä olen lukenut kirjoittamani reaalin kirjat kerran läpi - ja siihen se jääkin, sillä jatkossa aion keskittyä koluamaan muistiinpanot ja monisteet läpi. Englantia en ole kirjasta lukenut oikeastaan yhtään, hui hitsi... Olen katsonut ohjelmia englanniksi (enkun kielisillä teksteillä tai ilman) ja lukenut englanninkielisiä lehtiä, mutta that's it... Saa nähdä miten minun käy, mutta toisaalta englannin opiskelua on takana niin monta vuotta, että kertapänttäys ylioppilaskirjoituksiin on oikeastaan mahdottomuus...
      Ja niin, valmistun lukiossa kolmessa vuodessa, nyt on abi-vuosi käsillä!

      Haleja. ♥

      Poista
  3. Sori, en nyt lukenu kokonaan tota tekstii, mut silmiin osu vaa toi pätkä tosta mitä kaikkee sul on nyt syksyl: autokoulu, kirjotukset ja töitä....
    En ihmettele jos mieli laskee entisestää kaikest tost stressin määräst, jos vieläpä oot sellane persoona joka stressaa helposti (?)
    Et oo harkinnu esim autokoulun lykkäämist vähän myöhemmälle vuotta? Tosi paljon aivotyötä vaativii hommii sulla, ni kyllä varmaa itse kukin ois tollasest ihan puhki henkisesti..:/
    En nyt osaa mitää järkevää tsemppausta tähä loppuu osaa sanoo muuta ku et voimii, ja stressaa vasta sit ku on aika!♥ älä kuluta turhaa voimii jo ennen aikoja stressaamiseen!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos voimista - niitä tosiaan nyt tarvitsen! Kieltämättä on ihan omaa tyhmyyttäkin tullut haalittua näin paljon tekemistä ja puurtamista lyhyelle aikavälille, mutta nyt on jo liian myöhäistä perääntyä...

      Haleja. ♥

      Poista

Kuiskaa minulle sanoja.