Kuuntelin koko keskustelua kuin ulkopuolisena, pienenä sivuäänenä neuvottelussa, jonka keskiössä on joku, jota en tunne. Kuuntelin ymmärtämättä mitään, vastasin kysymyksiin tuntematta sanoja huulillani. Kylmä kaiversi selkärangassa asti. Pelotti. Halusin vain pois, mutta kun keskustelu päätettiin, astuin ulos raskaista pariovista mieli entistä raskaampana: he eivät päästänetkään minua pois, karkuun, omilleni, vaan tahtovat nähdä äidin, kuulla aatteita hänen katsontakannaltaan. "Tiistaina heti. Ja jos niin päätetään, voit jäädä hoitoneuvottelun jälkeen tänne osastolle siitä suoraan." EI! Entä lukio? Vastaus opiskelutuskailuuni oli kliseinen "terveys etusijalle." Lukio kuulemma suhtautuu kyllä myönteisesti. Ehkä koulu itsessään niin, mutta lukion kurssisuoritukset eivät jousta, aika ei anna myöden. Neljä viikkoa päivät vahtivien silmien alla vain murehtisin sitä, etten ole istumassa luokkahuoneessa tehden sitä, mitä minulta odotetaan: ja mitä minä itse odotan itseltäni, sillä tahdon painaa valkolakin päähäni vuodenpäivien kuluttua, en yhtään myöhemmin.
Minä en ole ikinä kertonut syömishäiriöasioista miltei kenellekään ystävälleni. Ehkä sairauden kitkerä jälkimaku on toisinaan tullut esille jossain nielaistussa sivulauseessa, mutta varsinaista kerrontaa asian tiimoilta en ole koskaan suorittanut. Hoitoneuvottelussa "pienistä hankaluuksistani syömisen kanssa" tehtiin todellinen, vakava ongelma, se puettiin tylyiksi sanoiksi ja lausuttiin ääneen kivikasvoin ja huolella verhottuna. Vaikka ei minulla edelleenkään diagnoosia (tietääkseni) ole. Kun minulle toisteltiin ongelmani vaikealaatuisuutta, jonka vuoksi lähete johtikin suoraan päiväyksikön palaveriin, hymähtelin uskomatta korviani, melkein teki mieli nauraa. Pääni sisällä kaikui huuto, kuinka se paikka on laihoille ihmisille, ihan oikeasti vakaville tapauksille, eikä minulle laisinkaan. Ilmeisesti kasvoilleni kumpusi palasia sisäisestä epäymmärryksestäni, koska minulle toitotettiin kuinka "en itse nää tilanteeni vakavuutta." No enpä näe, en. Onko siinä edes paljoa nähtävää?
Koska kaikki tapahti kaikesta hitaudestaan huolimatta nopeasti ja unenomaisesti, en pysynyt asioiden kärryillä ja hämmennys nielaisi olemukseni. Suostuin tulevaan tiistain tapaamiseen, eipä siinä vaihtoehtoja juuri annettu. Osasto ei kyllä huvita, ei pätkän vertaa. Haluttomuuteni sitä kohtaan puinkin sanoiksi asti. Eikä vastahakoisuuteni motiivina köllöttele ainoastaan opinnot, vaan eniten tässä on kyse tilanteen ahdistavuudesta. Tiedän, että osasto varmasti antaisi "tarvitsemaani" hoitoa, mutta minä en kirveelläkän tahdo sitä. En halua, pysty, kykene lihoamaan. En halua syödä kolmea ateriaa, pahaa ruokaa isoina annoksina jonkun kytätessä vieressä. Varsinkin, jos kaikki muut osastolaiset ovat linnunluisia, oikeasti apua tarvitsevia lasinlaisia laihoja. "Mitä menetettävää sinulla muka olisi?" minulta kysyttiin. En vastannut.
Äidille oli suotu vakavamielinen puhelu. "Lapsesi on vaikeasti aliravittu", äiti toisteli puhelinlangoille päästettyjä kauheuksia. Olin kammonnut äidin kohtaamista, mutta se meni ihan hyvin, kai. Hänkin piti päiväosastojaksoa liioiteltuna. En tosin tiedä, miten hoitohenkilökunta tiistaina puoltaa omaa yksimielistä kantaansa minun sisäänottamisestani. Täysi-ikäisyyteni estänee pakkohoidon, joten viimekädessä päätös on kuitenkin minun. En haluaisi valita. En halua olla sairas, mutten tahdo parantua. Minulla ei ole motivaatiota. Kuolema kutsuu.
Keskustelukäynnin jälkeen kampesin itseni tuulen läpi kouluun. Todellisuus puski tikarinterävänä unenomaisen usvan läpi tajuntaani. Kaksi lähintä ystävääni olivat kummatkin poissa koulusta, joten linnoittauduin inva-vessan kylmänkarhealle lattialle puhelin korvaani vasten. Tarkoitukseni oli päättää puhelu ystäväni kanssa lyhyeen saatuani tietää, ettei hän ole koulussa, mutta sitten tapahtui jotain. Tuntui siltä, kuin naamio kasvoiltani olisi kirjaimellisesti revitty irti. Minä murruin ja itkin, suoraan kaverini korvaan nyyhkytin pitkiä itkusävelmiä. Ja kerroin hänelle. Itkin osastonuhkaa, syömisongelmieni olemassaoloa, äitini kohtaamisen pelkoa. Ystäväni kuunteli ja lohdutti minua niin kauan, että puhelin kädessäni hohkasi lämpimänä ja itkusta huurustuneena. Hän kertoi minulle tietäneensä jo kauan, epäilleensä ja aavistaneensa asioiden laidan. Ei hän vain ollut uskaltanut sanoa mitään. Minä itse olin pitänyt hymyileviä kulissejani jokseenkin onnistuneina.
Oli tavallaan hirveää puhua vaietuista asioista ääneen, myöntää asioiden todellinen laita ja vielä kuulla omille varovaisille tokaisuilleen huolestunut vahvistus. Silti se oli uskomattoman helpottavaa. Sillä nyt minä tiedän, että ystäväni välittää ihan oikeasti. Kuuntelee, auttaa ja on tukena. Sanaton kiitollisuus kaveria kohtaan oli tukehduttaa minut. Itkettyäni oppitunnin yli puhelimeen, oli jo helpompi ryhdistäytyä, koota itsensä taas hetkellisesti kasaan odottamaan kotiinpääsyä. Tavallaan hyvä, että joku muu oli kertonut keskustelun kulusta äidille. Olisi ollut liian vaivaannuttavaa esitellä hänelle kaiken sen raskaan puheen masentava sisältö.
Puhuttuani äidin kanssa, asiasta ja ongelmasta vaettiin. Tietoisesti, haluamatta sutata pääsiäistä surulla. Lähdemme huomenaamulla matkaan, eikä sitä tahdo pilata tällaisella. "Tiistaina sitten", sovittiin äidin kanssa, eikä kumpikaan meistä tarkalleen tiedä, mitä tuo päivä on pitävä sisällään.
Odotan matkaa suurkaupungin kiiltokuvat silmilläni, mutta peläten. Lihomista, ruokaa, tiedättehän te. En kuitenkaan tahdo lihomisenpelon pelata muuten unelmanomaista matkaa. Minä syön. Syön vähän ja valikoiden, mahdollisimman vähän, mutta minä syön. Ei ihminen neljässä päivässä posahda. Eihäneihäneihän?
Ihan kuin tämä teksti ei jo valmiiksi olisi eriväristen lankojen sekoittamista ja poukkoilevaa ajatusvuotoa, lisättäköön tähän vielä uutisia oksennusrintamalta. Pönttöä ei ole tullut halattua puoleentoista viikkoon, ja tätäkin pidemmän puhtaan putken rikkovat senkin vain satunnaiset sekoamiskohtaukset. Jotain edistystä siis. (Ruokamääristä on edistys-otsikon alla turha pukahtaakaan.)
Koska olen pyöritellyt anteeksipyyntöä bloggaamattomuudesta kielelläni jo koko tämän romaaninkirjoitusurakan ajan, esitän nyt sitten pahoitteluni. Kynnys kirjoittaa kasvaa, kun on hetken hiljaa, mutta nyt, suotuani valkealle ruudulle pari ahdistuksentäyteistä sanaa, vei virkkeiden maailma jälleen mukanaan. Niin helpottavaa kertoa jollekulle, kertoa teille, mitä tapahtui ja miten se ahdistaa. Ehkä, ehkä vain, mietin sitä päiväosastoa vielä. Ne sekunnin sadasosat, joina jaksan uskoa ja toivoa parempaa, ottaisin avun vastaan mielelläni. Mutta suurin osa tunneista päivistä viikoista oloni on toivoton, apua halajamaton.
Tiistaina. Niin, tiistaina sitten.
Lihominen on vaikeampaa kuin laihtuminen, ja tapahtuu hitaasti...
VastaaPoistaToisin kuin luullaan. Suosittelen sulle osastoa! Ja huom, siellä voi olla kaikenkokoisia bed on myös syömishäirö...ja monet ovat siellä normaalipainoisia. Ota apu vastaan <3
mulle lihomien on helpompaa kuin laihtuminen.. aika obviouslyy ahmimishäiriötyyppisellle. Voisin antaa teille kaikille siit kyvystä osan erittäin mielelläni♥
PoistaEn osaa saati pysty kommentoimaan suurinta osaa tekstiä, minulla ei ole tarpeeksi vastaheränneitä ajatuksia kirjoitettavaksi - tai no, voisinkin juuri heränneen ajatuksen heittää. Olet loistava kirjoittaja, vaikka joissain kohdin huomaan sinun jättäneen pilkutuksen pois, mutta ehkä se olikin sinulla tarkoituksena? En tiedä, en tiedä ajatuksiasi.
VastaaPoistaMutta tietty kohta tekstissäsi sai minut kommentoimaan. Tuo kyseinen kohta, missä murehdit koulunkäynnistäsi, kuinka pystyisit olemaan tunneilla jos olet osastolla, sai minut muistelemaan viimeistä puolta vuotta ja niitä kolmea osastokertaa, joita tuo 6kk pitää sisällään. Joka kerta lääkärin jututtaessa minua uskoin, ettei minun tarvitse päätyä osastolle, en murehtinut koulusta, mutta vasta sitten kun todella päädyin osastolle, mikään muu kuin koulu, kurssit ja väliin jäävät oppitunnit pyörivät mielessä päivittäin, lähes joka tunti. En pystynyt oikein keskittymään mihinkään muuhun kuin kouluun, vaikka oma enkelini käskikin olla murehtimatta koulusta ja kursseista.
En tiedä jäikö juuri tuosta kohdasta herännyt ajatus sanomatta, mutta pääasiana oli tuo, kuinka murehdin koulusta ja muista yksinasumiseen kuuluvista asioista.
Tottakai paraneminen ja osasto pelottaa, mutta se on ihan ymmärrettävää ja kuuluu asiaan, se on osa syömishäiriötä. Mutta voin luvata että jos uskallat ottaa avun vastaan niin joku päivä vielä kiität itseäsi syvästi siitä! Ja jos et ota, niin tulet katumaan sitä niin helvetisti vielä joku päivä. Joten ole rohkea ja kohtaa pelkosi! Ota apu vastaan ja mene päiväosastolle :) Oikeasti nyt terveys menee koulun edelle. Ja sä olet vakavasti sairas, ei lääkärit ja muut ole valehdelleet.
VastaaPoistaKuukausi sun elämästäsi ei ole mitään :) Ja sua vielä alkaa kaduttaa josset ota apua vastaan. Toki sua tulee kaduttamaan monta monta kertaa että otit sen vastaan, mutta se menee ohi, sen tilalle tulee helpotus ja kiitollisuus :) Syömishäiriöstä paraneminen ei ole helppoa tai nopeaa, ja se on helvetin vaikea tehdä yksin, joten suosittelen todellakin osastoa :)
Tsemppiä hei hirveästi <3
sä tarvit apua, koska et oo onnellinen ja puhut kuolemasta. ota apu vastaan, oot onnekas kun sulle sitä tarjotaan! päiväosastolla on onneksi kaiken kokoisia potilaita. ja ne kaikista huonoimmassa kunnossa olevat ovatkin kokovuorokautisella ja pakkohoidossa, joten älä stressaa.
VastaaPoistatoivottavasti päätät valita terveen elämän, oot sen ansainnut ihan niin kuin kaikki muutkin :)
<3
VastaaPoistaJos oikeasti olet hoitotahoa vastaan ja olet sitä mieltä, että et ole vielä valmis apua ottamaan vastaan kannattaa jättää asia hautumaan. Ehkä muutaman kuukauden päästä mielesi on muuttunut? Mutta se on fakta, että jos menet osastolle vasten omaa tahtoasi, ei hoidosta ole mitään hyötyä. Kannattaa jäädä odottelemaan vastaanottavampia hetkiä!
VastaaPoistaTästä tekstistä oikein huokuu sun paha olo ja epätietoisuus valinnoista, jotka ovat edessäsi. Osaat ne kauniisti punoa sanoiksi, niin kuin aina. Mutta se paha olo ei katoa yksin miettimällä. Sä tarvitset apua!
VastaaPoistaToivon todellakin, että otat tarjotun avun ja päiväosastopaikan vastaan. Ne siellä sh-polilla ovat ammattilaisia ja tietävät varmasti, minkälaista apua tarvitset. Sulle ei tarjottaisi päiväosastoa, jos et olisi huonossa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin!
Sun keho ja mieli tarvitsevat nyt ruokaa ja lepoa. Olet kokenut jo aivan liikaa kärsimystä. Eikö olisi nyt hyvä hengähtää, ja antaa muiden auttaa? Lukio kyllä odottaa!
Ja lihomisenpelkoonkin siellä päiväosastolla osataan varmasti auttaa. Ajattelu alkaa kulkea paremmin, kun aivot saavat energiaa. (Ollessaan nälkiintyneinä aivot toistavat vain samaa kaavaa: syöminenkaloritkulutussyöminenkaloritkulutus... Mutta kun aivot saavat tarvitsemansa energiaa, huomaa, että tässä olikin oikeasti toinenkin vaihtoehto kuin totella sairautta. Mutta sitä ahaa-elämystä ei koe ennen kuin aivot ovat saaneet energiaa!)
Toivotan sulle nyt valtavasti tsemppiä ja voimaa valita paraneminen ja osastojakso, joka antaisi sulle alun paranemiseen! :)
Olet ajatuksissani!
Täällä onkin tullut jo tosi hyviä kommentteja! Kannustan todellakin ottamaan kaiken avun vastaan! Tosiaan kuukausi on elämässäsi äärimäisen lyhyt aika. Kyseessä on kuitenkin sinun elämäsi ja terveytesi. Kannattaa kokeilla nyt osastohoitoa, kun voit tehdä sen omavalinteisesti. Jos tilanteesi jatkuu pidempään, sinulle ei ehkä anneta enää vaihtoehtoja ja avun ottaminen "väkisin" on todella vaikeaa. Kaikki lähtee kuitenkin lopulta sinusta itsestäsi. Kokeile! Et voi menettää mitään, päin vastoin! Älä pelaa enää elämälläsi.
VastaaPoistaVoimia! <3
voi ottaisit avun vastaan, ei sitä turhaan tarjota! voisit olla onnellinen ja hoitohenkilökunta tietää että voisit paljon paremmin jos antaisit periksi ja luvan itsellesi parantua. ja lukio kyllä jaksaa odottaa! itse en käynyt abivuonna kursseilla juuri lainkaan, mutta kyllä vain olen kuin olenkin tämän kevään ylioppilas! tuollaisella koulumenestyksellä ei ole mitään pelkoa ettetkö saisi lakkia ensi keväänä jos vain teet töitä paranemisen eteen. on paljon todennäköisempää että saat sanoa hyvästit valmistumishaaveista, jos jatkat anoreksian sätkynukkena!
VastaaPoistaJa diagnoosista vielä! Varmasti sinulla on diagnoosi, sitä ei vaan ole kerrottu. Itsekin kerroin kuukausi ravitsemusterapiassani käytyäni kuinka vaikeaa on mieltää olevansa sairas kun ei ole diagnoosia ja terapeuttini katsoi papereistani että alusta lähtien minulla on ollut "akuutti laihuushäiriö". Joten aivan varmasti sinullekin diagnoosi on tehty, sitä ei vain ole tapana ottaa sen suuremmin esille.
Tosi tosi paljon voimia <3
Pitkästä aikaa tulin kurkkaamaan, kuinka sulla menee. Voi että kuinka mua harmittaa, että sulla ei ole paranemismotivaatiota vieläkään. Yleensä ajatellaan, että motivaation on lähdettävä itsestä - ja minäkin olen pääsääntöisesti sitä mieltä. Joskus kuitenkin kunnon ulkoinen potku hanurille (tässä tapauksessa osasto) saattaa herättää sen oman motivaation. Suosittelen todellakin ottamaan vastaan tämän oljenkorren, tosiaan ei ole mitään menetettävää. Ei sulle turhaan hoitoa tarjota, se on ihan selvä homma.
VastaaPoistaToivon, että valitset ottaa avun vastaan ja sitä kautta valitset elämän. Oikein paljon voimia <3
Kanttii ottaa apu vastaan.
VastaaPoistaVoi kun sä vaan uskaltaisit ottaa avun vastaan, toivon sitä todella! Oot niin hieno ihminen, en tahdo että sulle tapahtuu enää mitään pahaa.
VastaaPoistaMiten sulla menee nyt?
VastaaPoistaYksi anonyymi vaan kyselee myös vointiasi? <3
VastaaPoista